Suojaa lemmikkisi – punkkikausi on alkanut jälleen 


Lumien sulaessa luonto herää taas henkiin pitkän talven jälkeen. Tämän myötä erilaisia loisia sekä hyöntenteisiä alkaa ilmaantua pihapiireihin, puistoihin ja metsiin. Näistä viheliäisimpiä otuksia ovat punkit, jotka levittävät mukanaan borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Useimmille voi tulla yllätyksenä, että punkit levittävät näitä sairauksia ihmisten lisäksi myös kaiken karvaisiin ystäviimme. Ennaltaehkäisevä punkkivalmisteiden käyttö tulisi ajoittaa aina maalis-huhtikuusta eteenpäin pakkas- ja lumitilanteen mukaan. Oman paikkakuntasi ajantasaista punkkitilannetta pääset seuraamaan osoitteesta Punkkikartta | Punkkilive.


Punkkikautena lemmikin turkki, kaula ja korvanseudut on hyvä tarkastaa säännöllisesti päivittäin. Jokaisen kodin lääkekaapista tulisi löytyä punkkipihdit tai –raudat punkkien turvalliseen irrottamiseen. Ne soveltuvat niin ihmis- kuin eläinkäyttöönkin. Apteekista on saatavilla eläinten punkkitartuntojen ennaltaehkäisyyn erilaisia punkkivalmisteita. Osa valmisteista tappavat punkin jo ennen sen kiinnittymistä, kun taas osa tappavat vasta kiinnittymisen jälkeen. Myös valmisteiden vaikutusajoissa ja vedenkestävyydessä on eroja. Punkkivalmisteen vahvuus valitaan lemmikin painokilojen mukaan.


Punkkipannat asetetaan lemmikin kaulaan. Panta tarvitsee ihokosketuksen toimiakseen optimaalisesti. Pantaa pidetään lemmikin kaulassa koko punkkikauden ajan, ja kerrallaan se vaikuttaa 6-8 kuukauden ajan. Osa pannoista on poistettava koiran uidessa, mutta myös vedenkestäviä punkkipantoja on saatavilla markkinoilla. SERESTO VET-punkkipanta tappaa punkin jo ennen sen kiinnittymistä. Panta tehoaa punkkien lisäksi myös kirppuihin ja väiveisiin. Vaikutus alkaa heti pannan asettamisen jälkeen, ja pannan kanssa lemmikki voi uida normaalisti.


Paikallisvaleluliuokset levitetään lemmikin iholle mieluiten niskan alueelle, josta lemmikki ei ylety nuolemaan itseään. Valeluliuokset vaikuttavat punkkeihin joko tappamalla punkin heti tai vasta sen kiinnityttyä lemmikin ihoon. Yleensä ottaen niiden vaikutukset alkavat 1-2 vuorokauden kuluttua liuoksen annostelusta. Paikallisvaleluliuosten teho kestää noin 4 viikon ajan, jonka vuoksi hoito on uusittava kuukausittain tehon varmistamiseksi. Paikallisvaleluliuoksista fibroniilia sisältävät valmisteet ovat turvallisia sekä kissoilla että koirilla. Sen sijaan permetriiniä sisältävät punkkivalmisteet ovat kissalle erittäin myrkyllisiä, eikä niiden käyttöä suositella kissatalouksissa. Punkkivalmistevalikoimasta löydät täsmähoidon myös lemmikin kirpputartuntojen hoitoon, sillä esimerkiksi FRONTLINE COMP- ja FYPERIX COMP VET-liuokset tehoavat punkkien lisäksi kirppuihin, niiden toukkiin sekä kirppujen muniin.


Lemmikin loistenhäätövalmisteiden valintaan apua saat apteekista – olemme täällä sinua varten!


Huhtikuun blogin kirjoitti farmasian opiskelija Roosa