Kun suoli ei toimi

Suoli toimii yksilöllisesti, normaalisti 8 tunnin – 3 vuorokauden välein. Ummetuksesta puhutaan, jos suoli toimii harvemmin. Ummetusta on myös, jos ulostaminen sattuu tai on vaikeaa.

Ummetus on yleistä. Terveistä aikuisista 8 – 26 % on ummetusta (Lääkärin käsikirja, terveysportti). Vaiva yleistyy iän myötä. Vähän liikkuvista iäkkäistä noin 80 % kärsii ummetuksesta (Lääkärin käsikirja, terveysportti).

Ensisijaista on kiinnittää huomiota elintapoihin, jotka voivat aiheuttaa ummetusta:

-vähäinen liikunta

– vähäinen kuidun saanti ruokavaliosta (tavoite 20-35 g/vrk)

– ja/tai liian vähäinen veden saanti (tavoite 1,5 – 2 litraa/vrk)

Suoli kannattaa totuttaa siihen, että vessassa tulee käytyä säännöllisesti esimerkiksi niin, että aina aamiaisen jälkeen käy vessassa, vaikka ulostetta ei tulisi.

Ummetusta voi aihettaa eri sairaudet ja lääkkeet. Tällöin tulee keskustella lääkärin kanssa.

Lääkkeistä ummetusta voi aiheuttaa voimakkaat kipulääkkeet (opioidit), närästyslääkkeet (antasidit), rauta, nesteenpoistolääkkeet (diureetit), verenpainelääkkeistä kalsiumkanavan salpaajat ja beetasalpaajat ja antikolinergiset lääkkeet (mm. psykoosi-, virtsankarkailu-, depressio ja Parkinsonin taudin lääkkeet)

Sairauksista ummetusta voi aihettaa muun muassa diabetes, Parkinsonin tauti, MS-tauti, elimistön kuivuma tila, kilpirauhasen toimintahäiriö, selkäydinvaurio, kasvaimet, ärtyvän suolen oireyhtymä.

Ummetusta hoidetaan, jos asiakas kokee, että se on tarpeen. Elintapojen muokkaus on ensisijaista hoitoa. Täysi vaikutus tulee 1-2 kuukauden kuluessa.

Jos tarvitaan lääkkeellistä hoitoa, se valitaan yksilöllisesti. Nopea vaikutteisia ovat pienoisperäruiskeet tai suolta stimuloivat laksatiivit. Edellä mainituissa tulee ottaa huomioon, että lääkkeen käyttö tulee olla lyhytaikaista, jottei suoli totu lääkkeeseen.

Pidempiaikaiseen käytön ensisijainen lääke on makrogoli. Makrogoli pehmentää suolen sisältöä ja helpottaa ulostamista. Vaihtoehtoisesti voi käyttä laktuloosi valmisteita tai kuitulisää.

Lääkäriin vastaanotolle on syytä hakeutua jos

– itsehoito ei auta riittävästi

– on pahenevaa vatsakipua ja ulostamiseen liittyy kipua

– suolen toiminta on muuttunut yhtäkkisesti tai on veriulosteita tai muita oireita (mm. laihtumista, väsymistä)

TAMMIKUUN BLOGIN KIRJOITTI

farmaseutti Marjo