Härkäviikot ovat hyvää aikaa kiinnittää huomiota omaan terveyteen

Vuoden alussa on pitkä ajanjakso, jolloin ei ole juhlapyhiä. Puhutaan härkäviikoista. Ne ovat olleet maatalousyhteiskunnassa ja myös nykyisin tasaisen puurtamisen aikaa, jolloin keskitytään arkiseen tekemiseen ennen kuin keväällä koittaa pääsiäinen juhlapyhineen ja nykymaailmassa myös hiihtolomakausi.


Härkäviikot ovat erinomaista aikaa keskittää huomio omaan terveyteen ja jaksamiseen. Jos joulun aikaan on tullutkin syötyä enemmän ja syksyn pimeydessä liikkuminen jäänyt vähemmälle, niin uuden vuoden lupauksien saattamana nyt on hyvä aika tehdä muutos parempaan. Pienikin päivittäinen arki- ja hyötyliikunta tekee ihmiselle hyvää. Kun samaan aikaan kiinnittää huomiota terveelliseen ruokavalioon, niin keho kiittää.


Olemme menossa kohti kevättä, mutta auringon määrä on edelleen vähäinen, joten käytännössä jokaisen suomalaisen tulisi ottaa D-vitamiinia purkista. Apteekissa voimme katsoa sinulle sopivan vahvuuden ja samalla pohtia onko sinulla mahdollisesti tarvetta muille vitamiineille.


Härkäviikkojen aikana on hyvä pohtia myös omaa jaksamista. Jätänkö riittävästi aikaa levolle? Muistanko liikkua riittävästi vai siirränkö aloittamisen aina seuraavaan päivää? Syönkö monipuolisesti? Jos useampi kohta tarvitsee petraamista, niin on kuitenkin hyvä muistaa, ettei muutosta tarvitse tehdä kerralla. Monella muutokset jäävät tekemättä, jos ahnehtii liikaa.

Tehokkain muutos alkaa pienistä asioista. Pieni ulkoilulenkki silloin tällöin, suksien hakeminen varastosta eteiseen tai soitto tuttavalle ja pyyntö lähteä yhdessä lenkille on jo paljon. Ruokailutottumuksiakaan ei tarvitse laittaa kerralla uusiksi. Vähän salaattia lautaselle mukaan tai kaupasta kurkku kainaloon on jo askel oikeaan suuntaan.


Liikunnan iloa ja terveyttä alkavaan vuoteen 2022!

TAMMIKUUN BLOGIN KIRJOITTI

proviisori Jani