Koululaisen hyvinvoinnin aakkoset

Elokuussa lapsilla ja nuorilla on kouluunlähdön aika. Sen myötä moni perhe palaa arkirutiineihin. Koululaisen hyvinvointi ja arjessa jaksaminen ovat tärkeitä asioita, joihin on syytä kiinnittää huomiota. Tässä koottuna muutamia tärkeimpiä asioita, jotka auttavat arjessa jaksamiseen.

A Ruokailu

Koululaisten hyvinvointia tukee säännöllinen ateriarytmi sekä monipuolinen ruokavalio. Ruokailukertoja tulisi olla viisi kertaa päivässä, aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Säännöllinen ruokailu pitää verensokerin ja vireystilan tasaisena sekä vähentää napostelua. Monipuolinen ruokavalio takaa tarvittavien ravintoaineiden saannin. Ruokavalion monipuolisuuden voi arvioida lautasmallilla. Peruslautasmalliin kuuluu puoli lautasta tuoreita tai kypsiä kasviksia. Neljäsosalautanen perunaa, pastaa tai riisiä ja neljäsosalautanen kalaa, lihaa, kananmunaa tai kasviproteiinia. Ruokailu ei ole pelkästään ravinnontarpeesta huolehtimista vaan se on myös sosiaalinen tapahtuma. Perheen yhteisellä ruokailuhetkellä voi yhdessä käydä läpi perheen jäsenten päivän tapahtumia ja kuulumisia.

B Vitamiinit

Monipuolisen ravinnon lisäksi suomalaislapsille suositellaan päivittäistä D-vitamiinilisää ympäri vuoden. D-vitamiinin riittävä saanti on tärkeää, koska sitä tarvitsevat luusto ja erityisesti luuston pituuskasvu.  D-vitamiini edistää myös immuunijärjestelmän normaalia toimintaa lapsilla. Koululaisen tulisi saada D-vitamiinivalmistetta 7,5 mikrogrammaa päivittäin. Vitamiinivalmisteen käyttö vitaminoitujen maitovalmisteiden ja rasvojen lisäksi on turvallista. Tavanomaisessa ruokavaliossa ei ole riskiä D-vitamiinin liiallisesta saamisesta.

C Liikunta

Omaehtoinen liikunta lisää koululaisten hyvinvointia ja edistää oppimista. Kouluikäisten lasten ja nuorten tulisi harrastaa säännöllistä ja monipuolista, omaan ikään sopivaa liikuntaa vähintään 1–2 tuntia päivässä. Yli kahden tunnin pituisia istumajaksoja pitäisi välttää. Ruutuaikaa, kuten television katselua ja älylaitteiden käyttöä tulisi rajata kahteen tuntiin päivässä. Paikallaan ollessa keho kuormittuu yksipuolisesti, suuret lihasryhmät ovat passiivisia ja verenkierto ja aineenvaihdunta heikentyvät.

D Lepo

Riittävä uni on lasten ja nuorten hyvinvoinnin kannalta yhtä tärkeää kuin monipuolinen ravinto ja säännöllinen liikunta. Koululaiset tarvitsevat unta noin 810 tuntia joka yö. Uni auttaa pysymään henkisesti virkeänä ja terveenä. Päivällä opitut tiedot ja taidot siirtyvät unen aikana muistijäljiksi aivoihin. Nuorelle uni on tärkeää, sillä jo pelkästään fyysinen kasvu vaatii unta. Keskittyminen, uuden oppiminen ja muistaminen onnistuvat parhaiten, jos lapsi on nukkunut riittävästi.

ELOKUUN BLOGIN KIRJOITTI

Farmaseutti Katja