Mätäkuu on pian täällä

Mätäkuuksi kutsutaan Suomen kansanperinteessä kuukauden mittaista ajanjaksoa heinä-elokuussa. Nimitys on peräisin käännösvirheestä, sillä useissa Euroopan maissa tämä aika 23.7.-23.8 tunnetaan nimellä ”koiranpäivät”. Silloin Välimeren maissa taivaalla alkaa ennen auringonnousua näkyä Sirius eli Koirantähti. Kansanuskomuksen mukaan mätäkuun aikana elintarvikkeet pilaantuvat helposti ja haavat paranevat huonosti, eikä ihme, eletäänhän silloin yleensä vuoden kuuminta ajanjaksoa. Uskomuksessa on tutkimuksen mukaan perääkin. Haavat saattavat lämpimän ja kostean sään aiheuttaman hikoilun vuoksi tulehtua herkemmin.

Joka tapauksessa kesällä sattuu ja tapahtuu. Vähissä vaatteissa ulkoillessa ihorikkoja syntyy herkemmin ja ulkona tulleet haavat ovat usein likaisia. Pientenkin haavojen hoitoon on syytä kiinnittää huomiota. Haava puhdistetaan huuhtelemalla se juomakelpoisella juoksevalla vedellä. Mikäli puhdasta vettä ei ole saatavilla esimerkiksi mökillä tai matkalla, kannattaa mukaan varata antiseptistä puhdistusainetta tai keittosuolaliuosta, jota saa apteekista kätevissä 30 ml:n pulloissa. Haava paranee parhaiten sidoksen alla kehonlämmössä ja haavasidos valitaan haavan erityksen mukaan suosien hengittäviä sidoksia. Apteekin henkilökunta auttaa oikean tuotteen valitsemisessa. Viiltohaavojen sulkemiseen käytetään tarvittaessa haavansulkuteippiä. Haavaan tarttumatonta silikoniverkkoa voidaan käyttää haavan ja sidoksen välissä. Sidos vaihdetaan sen kostuessa tai likaantuessa, ja samalla seurataan haavan paranemista. Uimisen ajaksi paranemisvaiheessa olevan haavan suojaksi kannattaa laittaa vesitiivis sidos.

Rakkojen syntymistä voi ennaltaehkäistä kiinnittämällä huomiota kenkien sopivuuteen. Ihoa kannattaa rasvata säännöllisesti ja tarvittaessa ihon suojaamiseen hiertymiltä voi käyttää esim. Compeed-rakonestopuikkoa tai laastaria, vaseliinia tai Linola suojaavaa balsamia. Rakkolaastarit ovat hyviä hiertymien hoidossa. Laastarin annetaan olla paikoillaan niin kauan, kunnes se alkaa irrota itsekseen. Syntynyttä rakkoa ei kannata puhkaista, ellei se oli erityisen suuri tai kivulias. Tarvittaessa puhkaiseminen tapahtuu steriilillä neulalla. Mikäli rakko on puhjennut, tulee se puhdistaa ennen laastarin asettamista paikoilleen.

Pienet palovammat voidaan hoitaa itse. Palanutta kohtaa jäähdytetään välittömästi viileähkön veden alla 10-20 minuuttia. Näin estetään palovamman etenemistä syvemmälle ihoon. Jos palovamma erittää tai siinä on rakkuloita, peitetään se silikoniverkolla ja ilmavalla sidoksella. Lievään palovammaan, jossa ei ole rakkuloita tai ihorikkoa, voidaan levittää B-vitamiinivoidetta.

Lääkäriin on syytä lähteä, jos haava on useiden senttimetrien mittainen, syvä, voimakkaasti vuotava tai repaleinen.  Myös puremahaavojen kohdalla on hyvä ottaa yhteyttä lääkäriin. Jäykkäkouristusrokote kannattaa pitää voimassa. Lievä tulehdusreaktio kuuluu normaaliin haavan paranemiseen. Haavassa voi esiintyä lievää punoitusta ja kudoseritystä. Jos itsehoito ei tehoa, haavaa kannattaa näyttää lääkärille. Bakteerin aiheuttama tulehdus ilmenee tuoreessa haavassa noin viikon kuluttua. Oireina voi olla lisääntynyttä punoitusta, kuumotusta, kipua, turvotusta, lämmönnousua tai märkimistä.

HEINÄKUUN BLOGIN KIRJOITTI

farmaseutti Jonna