Kevät lähestyy ja tuo punkit tullessaan

Kevät saapuu, lumien sulaessa myös punkit heräilevät talvehtimasta.

Suomessa on tunnistettu noin 1500 eri punkkilajia, tunnetuin punkki lienee Puutiainen. Puutiainen elää ja viihtyy parhaiten kosteassa ja lämpimässä (5-25C* lämpötilassa) ei liian kuumassa tai kylmässä. Rannoilla kosteassa ruohikossa tai metsikössä. Puutiaisen kehityksessä on kolme eri vaihetta: toukka, nymfi ja aikuinen. Veriaterian toivossa aikuinen puutiainen puree ihmisiä ja lemmikkieläimiä, toukat ja nymfit usein pienempiä eläimiä kuten lintuja, jyrsijöitä tai jäniksiä.

Puutiaisilta voi suojata lemmikkinsä erilaisilla tuotteilla. Vaihtoehtoina löytyy pantoja tai iholle laitettavia liuoksia. Tuotteista Bayvantic- liuos ja Seresto-panta karkoittavat  ja tappavat punkin jo ennen ihoon kiinnittymistä. Liuoksen vaikutus alkaa 1-2 vuorokauden kuluttua annostelusta ja kestää 4 viikon ajan. Seresto -pannan vaikutus kestää 8 kuukauden ajan ja alkaa heti pannan paikalleen laittamisesta. Pannan kanssa voi myös uida.

Tuotteet jotka tappavat punkin vasta sen kiinnittymisen jälkeen ovat Scalibor- panta, Fibroniili-liuokset (Fyberix, Effipro, Exproline ja Frontline) sekä Permetriini-liuos (Expot). Scalibor pannan vaikutus alkaa viikossa ja kestää 5-6 kuukauden ajan. Tämä on haitallinen kaloille, joten panta täytyy poistaa uimisen ajaksi. Fibroniili-liuoksien vaikutusaika on 4 viikkoa ja vaikutus alkaa 1-2 vuorokauden kuluessa liuoksen annostelusta.

Liuosten vaikutusaika lyhenee, jos lemmikki ui paljon.

Kissoille käytettävät tuotteet ovat Fibroniili-liuokset tai Seresto- panta.

Lemmikeille on syytä tehdä päivittäin punkkitarkastus, vaikka lemmikin olisi suojannut lääkkeillä. Punkkien irrottaminen tapahtuu mahdollisimman läheltä ihoa pyörittämällä tai nostamalla punkki irti käyttämällä joko punkkipihtejä tai punkkirautaa. Puremakohdan voi tarvittaessa puhdistaa kirvelemättömällä paikallisantiseptillä. Jos puremakohta tulehtuu on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Nautinnollista punkkivapaata kesää lemmikeille ja heidän omistajilleen toivottaa Iisalmen Keskusapteekki!

HUHTIKUUN TOISEN BLOGIN KIRJOITTI

farmaseutti Kaisa