Talvihiusten hoito

Hiukset lentävät! Päänahka kutiaa ja hilse pöllyää! Kuulostaako tutulle? Talvi ja pipokausi asettavat haasteita myös hiustenhoidolle. Talvella ilmankosteus laskee niin ulkona kuin sisälläkin helposti noin 20 % paikkeille, kun taas kesäisin ilma on kosteampaa. Kun hiuksesi kuivuvat, niin ne myös sähköistyvät helpommin.  Ja yleensä mitä kovempi pakkanen, sitä sähköisemmät hiuksesi ovat. Sähköiset hiukset ovat kuin hiusten hätähuuto eli ”Hei, nyt kosteutta kiitos!” Onneksi oikealla hoidolla ja hyvillä tuotteilla ongelmaan löytyy helpotusta.

Talvihiusten hoidossa tärkein asia on siis kosteutus. Pesu kosteuttavalla shampoolla on kaiken perusta. Apteekissa myytävästä ACO-sarjasta löytyy vaihtoehto, ACO Dry scalp moisturising shampoo. Se rauhoittaa ja hoitaa päänahkaa sekä vahvistaa hiuksia. Shampoo vähentää hilseen muodostumista ja sopii päivittäiseen käyttöön. Hajusteettomana se sopii kaikille. Hoitoainetta ei myöskään sovi unohtaa! Jos kärsii oikein kuivista hiuksista, on varmasti paikallaan käyttää sekä pois huuhdeltavaa että hiuksiin jätettävää hoitoainetta. Vaihtoehtoina on voidemaisia hoitoaineita ja suihkutettavia versioita. Kevättalvella, kun aurinko alkaa paistamaan, hoitoaineessa olisi lisäksi hyvä olla myös UV-suoja. Hiusnaamiota kannattaa käyttää ainakin kerran viikossa esimerkiksi saunomisen yhteydessä, jolloin lämpö tehostaa vaikutusta. Tuuheuttavia tuotteita kannattaa välttää, jos hiukset sähköistyvät helposti.

Kuivan päänahan hoitoon voi käyttää esimerkiksi apteekista myytäviä perusvoiteita (esimerkiksi Aqualan L tai Humektan). Voiteen voi hieroa päänahkaan illalla ja antaa vaikuttaa vaikka aamuun asti, jolloin se pestään pois. Toinen vaihtoehto on levittää voidetta päänahkaan vaikkapa ennen löylyyn menoa, antaa vaikuttaa saunomisen ajan ja huuhtoa sitten pois. Tuloksena on pehmeät hiukset ja rauhoittunut päänahka. Jos perusvoidepesu ei tunnu omalta vaihtoehdolta, niin kuivan päänahan hoitoon on myös erityisesti siihen kehitettyjä tuotteita. Esimerkiksi ACO-sarjan Intensive dry scalp treatment on tällainen. Se on tehokkaasti kosteuttava ja rauhoittava geeli päänahalle.

Joskus hiustenpesuvälin pidentäminen voi helpottaa kuivuudesta johtuvia oireita. Tällöin kuivashampoot, esimerkiksi Cutrin Vieno, ovat oivallisia apuvälineitä pipotukan freesaukseen. Jos päänahka hikoilee runsaasti pipon alla, on se syytä kuitenkin pestä säännöllisesti. Hiki voi aiheuttaa turhaa kutinaa päänahkaan.

Muista myös sisäinen kosteutus. Monipuolinen ja runsaasti hyviä rasvoja sisältävä ruokavalio vaikuttaa suotuisasti niin hiusten kuin ihonkin hyvinvointiin. Runsas veden juominen kannattaa myös muistaa sillä se kosteuttaa ihoa ja hiuksia sisäisesti.

MAALISKUUN 2021 BLOGIN KIRJOITTI

farmaseutti Jenny