Kuiva iho tarvitsee hoitoa

Tuttu tunne: iho kutisee, hilseilee, halkeilee varsinkin talvella, ilman kuivuessa. Sormenpäihin ilmestyy halkeamia. Säännöllisellä perusrasvauksella ihon pitää hyvässä kunnossa läpi vuoden. Tällöin esimerkiksi atoopikoilla ekseemoja esiintyy mahdollisesti harvemmin.

Ihon kuivuessa iho alkaa kutista. Vaikka mieli tekisi ihoa raapia, siitä voi tulla ongelma- > ihon tulehtuminen. Ihon kutinaa helpottaa päivittäinen perusrasvaus.

Ihon pesu on tärkeää. Vaikka iho on kuiva, iho kannattaa pestä vedellä päivittäin. Tällöin iholta poistuu likaa, hikeä ja bakteereja. Vedellä pesun ohessa voi käyttää mietoa pesunestettä, pesuöljyä (mm. Aco caring shower oil, Ceralan pesuöljy) tai perusvoidetta (mm. Aqualan L). Kuivattavia saippuoita kannattaa välttää. Pesun jälkeen iho kuivataan taputtamalla, varsinkin jos on atoopikko, ja sitten rasvataan. Perusvoidetta kannattaa levittää aamuin illoin tai lääkärin ohjeen mukaan useammin. Perusvoidetta levitetään niin, että voide näkyy iholla.

Perusvoiteen käyttö kannattaa aloittaa keskirasvaisesta voiteesta. Jos iho alkaa kutista jo muutaman tunnin kuluttua rasvauksesta, valitse rasvaisempi voide. Jos taas iho tuntuu rasvaiselta muutaman tunnin kuluttua, valitse kevyempi voide. Talvella perusvoide kannattaa vaihtaa rasvaisempaan.

Tutkimusten mukaan iho ei totu perusvoiteeseen , mutta voidetta voi halutessaan vaihtaa. Kokeilemalla löytää itse sopivan sarjan. Eri perusvoidesarjoja on useita (mm. Dermalog, Apobase, Aco Miniderm/Canoderm, Orion, Cerave  perusvoiteet). Valitse perusvoide yksilöllisesti yhdessä apteekin ammattilaisen kanssa.

Eri ihoalueille löytyy omat erikoisvoiteensa esimerkiksi kuiville jaloille, kasvoille tai käsille.    Vinkki talveksi! Kuiville ja halkeileville käsille voi käyttää esimerkiksi Heel balm jalkavoidetta. Tai käsien iholla voiteen imeytymistä tehostaa pukemalla puuvillahanskat rasvaisen voiteen päälle yöksi.

Tervetuloa valitsemaan itsellesi sopiva perusvoide ystävällisen palvelun Iisalmen Keskusapteekkiin!

HELMIKUUN 2021 BLOGIN KIRJOITTI

farmaseutti Marjo