Voiko joululauluja rakastaa?

Tiellä ken vaeltaa,
ken aasilla ratsastaa?
Maahan on laskettu vaatteita,
lehtiä, oksia…

Aloitan joululaulujen kuuntelemisen 1. adventtina, silloin sisustan kodin joulutunnelmaan; kaikilla niillä, aina käytössä olleilla, meille tärkeillä koristeilla ja kuuntelen ensimmäisen joululaulun, yleensä Tiellä ken vaeltaa -virren, jonka muistan hyvin myös lasten joulujuhlista.

Joulukuussa kävelen juoksun asemesta saadakseni vain kuunnella enemmän joululauluja. Korvissa raikuu Kauneimmat Joululaulut hartaina, kovaa ja korkealta tai sitten uudemmat Raskasta joulua versiot kauneimmista joululauluista

Kädessäin mä kannan neljää pientä kynttilää
jokaisen mä tahdon itse sytyttää
yllä niiden kultaisina kimmeltää nuo enkelit, …

Entä ne muistot, kun ensimmäisen kerran itse ihmettelin, kun joulupukki suukon sai. Muistan katselleeni, kun joulupukki tuli meille samanlaisella volkkarilla kuin talonmies ajelee. Siitä se taisi lapsuus vaihtua monien ihmettelyjen kautta teini-ikään.

Voi, kun hassua mä nähdä sain
äsken kun mä karamellin hain
Mä hiivin saliin päin
oven rakoon salaa jäin
kun äidin kanssa joulupukin
juttelevan näin …

Jouluaaton aloittaa Joulupuu on rakennettu, kun kuusi on koristeltu ja nyt jo lastenlasten kanssa joulupuuroaamiainen on nautittu. Lasten kanssa joulunvietto keskittyy aattoillan odotukseen ja kihelmöivään jännitykseen, tuleeko joulupukki ajoissa. Tänä vuonnahan pukki kurkistaa ikkunasta ja toivotta Hyvää Joulua kaikille!

Joulupuu on rakennettu:
joulu on jo ovella;
namusia ripustettu
ompi kuusen oksilla…

Aattoiltana on mukava kuunnella vielä ne kauneimmat, toivoa tuovat joululaulut. Yksi kauneimmista joululaulusta on Suutari ja vieras, joululaulu, joka muistuttaa siitä, että tekemällä hyvää muille tuottaa hyvää myös itselle.

Ja niinpä viimein menee vanha mies jo nukkumaan
Näkee unta, sanoo vieraalleen: Et tullutkaan
Vieras kertoo: Olin luonas tänään kolmasti
Hyvää joulua ja kiitos sydämestäni
Mestari on tulossa kylään meille
Hän on ilmoittanut minulle sen varmasti
Mestari on tulossa tänään meille
Voiko jouluvieras olla enää parempi

Kyllä voi, niihin nivoutuu tarinoita joka joulu aina lisää, ne kestävät ajan, tuottavat iloa, tuovat muistoja ja antavat toivoa. Hyvää Joulua ja Onnea vuodelle 2021!