apteekista saa suojavälineitä ja desinfiointiaineita koronaa varten

Koronapandemia on jyllännyt Suomessakin jo parin kuukauden ajan. Ylä-Savossa on ilmennyt jonkin verran tapauksia varsinkin ensimmäisinä viikkoina. Nyt tilanne on hieman tasaantunut, mutta on edelleen tärkeää pitää rajoituksista kiinni, ettei virus pääse valloilleen.

Voimme jokainen tehdä paljon viruksen torjunnassa. Tehokkain keino on pyrkiä välttämään sosiaalisia kontakteja. Silloin kun tämä ei ole mahdollista, pitää huolehtia riittävistä turvaväleistä ja tarvittaessa voi apuna suojautumisessa käyttää hengityssuojaimia ja maskeja sekä kertakäyttökäsineitä. Suojavälineiden oikea käyttö on kuitenkin tärkeää opetella, koska esimerkiksi käsineistä ei ole apua, jos samoilla käsineillä koskettaa pintoja ja hetken päästä esimerkiksi omia kasvojaan. Käsineet pitää myös vaihtaa usein.

Käsidesien ja pintojen desinfiointiin käytettävien aineiden saatavuudessa oli pandemian alussa haasteita, mutta nyt tuotannon laajennuttua niiden saatavuus on hyvä ja meilläkin Keskusapteekissa niitä on hyvin saatavilla. Desinfiointiaineista on apua silloin, kun käsienpesu ei ole mahdollista. Huolellinen oikeaoppinen käsienpesu on kuitenkin niitäkin parempi tapa torjua virusta. Käytäthän kuitenkin käsidesiä esimerkiksi kaupassa tai apteekissa asioidessasi siihen saakka, että pääset kotona pesemään kädet.

Kasvomaskien saatavuus on ollut jo monta viikkoa haasteellista kysynnän oltua huomattavasta tarjontaa suurempi. Osa hengityssuojaimista ei myöskään täytä niille asetettuja kriteerejä. Olemme Keskusapteekkiin saaneet myyntiin Toimi-säätiön tekemiä kasvomaskeja, joiden tuoton tilitämme lyhentämättömänä Toimi-säätiölle. Maskit saattavat pienentää käyttäjänsä riskiä levittää pisaratartuntoja, mutta ne eivät ole hengityssuojaimia. Olemme tilanneet myös teollisesti valmistettuja suojaimia jo monta viikkoa sitten ja odottelemme niitä saapuviksi lähiaikoina. Alla olevassa kuvassa on kerrottu tarkemmin hengityssuojaimien ja kasvomaskien eroista. On tärkeä huomata, että vastoin yleistä luuloa suurin osa markkinoilla olevista sairaalakäyttöönkin tarkoitetusta suojaimista on tarkoitettu vain käyttäjänsä levittämien roiskeiden vähentämiseen. Omaa tartuntariskiä voi pienentää vain korkeimman suojausluokan suojaimilla ja tehokkain keino onkin pyrkiä välttämään riskikontakteja.

Korona-tilanne elää koko ajan. Tähän saakka tilanne on edennyt alunperin ennakoitua hitaammin, mutta suojautumista tarvitaan edelleen niin kauan, että tauti saadaan lopullisesti pois. Jokainen voimme tehdä paljon osaltamme erityisesti ikäihmisten ja riskiryhmien suojaamiseksi. Vältetään erityisesti riskikontakteja, pidetään kiinni kokoontumisrajoituksista, suojaudutaan tilanteeseen tarkoituksenmukaisin välinein ja muistetaan turvavälit.