Koronaepidemian vaikutus toimintaamme

Apteekissa olemme joutuneet varautumaan koronaepidemian laajenemiseen. Ylä-Savon alueella epidemiatilanne on vielä melko rauhallinen. Juuri siksi on nyt ensiarvoisen tärkeää pyrkiä estämään epidemian laajenemista, jotta estetään terveydenhuollon kriisiytyminen. Tavoitteena on pyrkiä suojelemaan ensisijaisesti senioriväestöä ja pitkäaikaissairaita sekä pidentämään epidemian kestoa. Myös vielä oireeton henkilö voi tartuttaa koronavirusta ja sen vuoksi turhien kontaktien välttäminen tässä vaiheessa on kaikkein tehokkainta ennaltaehkäisyä!

Apteekissa palvelemme normaalisti epidemian aikana, jotta ihmiset saavat tarvitsemansa lääkkeet sekä muut tarvikkeet ja tuotteet. Pyrimme kuitenkin minimoimaan henkilökuntamme ja asiakkaiden keskinäisen altistuksen ja suosittelemme ihmisiä pitämään riittävän välin sekä henkilökuntaan että toisiin asiakkaisiin. Itsestäänselvää on, että flunssaisena ei tulla apteekkiin, pyydäthän silloin toista henkilöä asioimaan puolestasi ja huolehdi, ettei synny tartuntariskiä myöskään, kun hän luovuttaa lääkkeet sinulle.

Erityisen tärkeää on suojella riskiryhmiä, joten tarjoathan lähipiirisi ikäihmisille ja pitkäaikaissairaille apuasi apteekkiasioinnissa, jotta heidän ei tarvitse altistua riskikontakteille. Huolehdithan ettei synny tartuntariskiä myöskään lääkkeiden luovuttamisen aikana. Apteekkimme kuljetuspalvelut toimivat myös koronaepidemian aikana. Voit soittaa apteekkiin p. 017 – 813 600 ja pyytää lääkkeiden kotiintuontia. Iisalmen kaupunkialueella kuljetuspalvelu on koronaepidemian aikana maksuton.

Epidemian aikana on ilmaantunut lääkkeiden hamstraamista ja se näkyi valtakunnallisesti tilapäisenä tiettyjen tuotteiden saatavuusvaikeutena, kun tukkujen keräily- ja kuljetuskapasiteetti hetkellisesti ylittyi. Lääkkeiden saatavuus ei kuitenkaan ole uhattuna, Suomessa lääkkeet riittävät ja tilanne apteekeissa on jo helpottunut. Hamstraamiseen ei siis ole mitään tarvetta.

Noudattamalla varotoimenpiteitä voimme saada tautipiikin kuriin ja paluu normaalitilanteeseen nopeutuu. Tässä tarvitaan kuitenkin jokaisen apua. Tasavaltamme presidentin sanoin tarvitaan “fyysistä etäisyyttä, mutta henkistä läheisyyttä”. On myös tärkeää seurata uutisointia luotettavista lähteistä, koska kaikki Internetin tieto ei pidä paikkaansa. Turhaan panikointiin ei ole mitään syytä.

Hyviä tiedonlähteitä epidemian aikana ovat esimerkiksi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n sivut ja apteekkeihin liittyvää tietoa löydät myös Apteekkariliiton sivuilta.