Allergiakausi on alkanut!

Pähkinäpensaan ja lepän kukinto on jo alkanut. Myös siitepölyjen kaukokulkeumat voivat aiheuttaa herkimmille oireita, siksi allergialääkkeiden ottaminenkin kannattaa aloittaa jo ajoissa maalis-huhtikuussa.

Joka toinen meistä kärsii jossain elämänsä vaiheessa allergian aiheuttamista oireista. Oireet voivat olla esimerkiksi nuhaa, yskää, silmien vuotamista, jopa ihottumaa.

Siitepölyallergisen astmaatikon astmaoireet voivat myös pahentua siitepölykaudella. Myös katupöly keväällä aiheuttaa oireita etenkin astmaatikoille.  Siksi astmaatikon kannattaa tehostaa astmalääkitystään siitepölykauden alkaessa. Astmalääke ei kuitenkaan poista allergialääkityksen tarvetta.

Allergiaoireiden  hoito

Siitepölyallergiaa lääkitään ensisijaisesti antihistamiinitableteilla. Oireiden mukaan on hyvä käyttää myös silmätippoja ja kortisonipohjaista nenäsuihketta. Suihketta käytetään säännöllisesti, koska silloin tällöin käytetty nenäsuihke ei taltuta oireita.

Väsyttämättömät allergialääkkeet eli antihistamiinit sopivat kausittaisten allergiaoireiden hoitoon, kuten ihon kutinaan, aivasteluun ja nenän tukkoisuuteen ja muihin yleisiin allergiaoireisiin.  Nenän limakalvon turpoamisesta johtuvaan kutinaan, aivasteluun ja vuotamiseen on saatavilla kortisoninenäsuihkeita.  Suihkeita tulee käyttää kuurimaisesti koko altistuskauden ajan ja käyttö on parasta aloittaa jo ennen siitepölykautta.

Lääkesuihkeet saattavat kuivattaa nenän limakalvoa. Kuivumista tapahtuu myös monista muista syistä, kuten esimerkiksi kuivasta huoneilmasta ja koneellisesta ilmastoinnista johtuen. Kuiva limakalvo on erityisen altis tulehduksille. Siksi allergikon on syytä käyttää kostutushoitoja siitepölykauden ulkopuolellakin. Kosteuttavat öljy- tai vesisuihkeet vähentävät ja ennaltaehkäisevät tulehdusoireita. Niitä voi käyttää samaan aikaan kuin lääkesuihkeita, mutta annostelu tapahtuu eri aikaan noin tunnin aikaerolla ja lääkesuihke annostellaan ensin. Limakalvohuuhtelu suolavettä sisältävällä huuhtelukannulla hoitaa nenäontelon limakalvoja tehokkaasti.

Silmiin on saatavilla paikallisesti annosteltavia silmätippoja. Niitä on saatavilla pulloissa tai kertakäyttö- pipeteissä. Pipetit eivät sisällä säilöntäaineita ja niiden käyttöä voikin suositella myös hyvin herkille allergikoille ja henkilöille, jotka haluavat varmistua silmätippojen annostelun puhtaudesta. Useimpien silmätippojen lopullinen teho tulee esiin parin päivän käytön jälkeen. Antihistamiinisilmätippojen (esim. Zaditen) teho alkaa jo ensimmäisestä käyttökerrasta. Lääkitys on parasta aloittaa ennen allergiakautta ja sitä tulee jatkaa säännöllisesti koko kauden ajan.

Allergiaoireiden ennaltaehkäisy

Kotona sisäilman siitepölyhiukkasia voi vähentää hyvällä perussiivouksella ja koneellisella ilmanvaihdolla, jonka tuloilmaan on asennettu hiukkassuodatus. Siitepölyaikana tekstiilejä ei kannata tuulettaa tai kuivattaa ulkona. Aamulla ja myöhään illalla siitepölyä on ilmassa vähiten, joten nämä ovat ulkoilulle parasta aikaa. Hiuksiin tarttunut siitepöly huuhdellaan pois ennen nukkumaanmenoa. Pihassa kasvavat pujot on hyvä kitkeä juurineen pois ennen niiden kukkimista.

Hakeudu lääkäriin jos:

  • Oireet ovat toistuvia ja vaikeita
  • Oireisiin liittyy yskää ja hengenahdistusta
  • Kyseessä on lapsi: lasten allergian syyn selvittämiseen ja hoitoon tarvitaan aina lääkärin asiantuntemusta

Lähteet: Allergia- ja astmaliitto.

Tervetuloa hakemaan ennaltaehkäisyä ja helpotusta

allergiaoireisiin meiltä!