Euroopan jätteen vähentämisen kampanjaviikkoa vietetään 17.–25.11.2018

Hävitä lääkejätteet oikein – Apteekkariliiton lajitteluohjeen löydät tästä!

 

Vanhentuneet lääkkeet ovat jätettä, joka ei kuulu luontoon.

Käyttämättömäksi jääneet, vanhentuneet lääkkeet hävitetään palauttamalla ne apteekkiin. Apteekkiin tuodut lääkejätteet toimitetaan Fortumin lääkejätteiden käsittelylaitokseen Riihimäelle, jossa ne poltetaan. Samalla syntyy sähköä ja kaukolämpöä.

Näin vähennät lääkejätteen määrää

  • Lääkkeitä voidaan lääketurvallisuuden vuoksi ottaa apteekkiin takaisin vain hävitettäväksi. Asiakkaan kotona käyneitä lääkkeitä ei koskaan palauteta myyntiin.
  • Aloita uusi lääkehoito pienellä kokeilupakkauksella.
  • Mikäli lääkettä joudutaan vielä vaihtamaan, ei käyttämättömäksi jää isoa määrää lääkettä.Mikäli lääkkeitä on käytössä paljon, kannattaa pohtia annosjakelun ottamista käyttöön. Annosjakelua on tarjolla useissa apteekeissa. Annosjakelussa asiakkaalle toimitetaan vain tarvittavat lääkkeet kahden viikon erissä. Annospussipalvelu on apteekkien tarjoama maksullinen lisäpalvelu.
  • Käytä reseptilääkettä aina lääkärin ohjeen mukaan. Säästösyistä annosta ei kannata pienentää omin päin, koska silloin lääkkeellä ei välttämättä saada haluttua tehoa. Liian isot annokset puolestaan voivat lisätä haittavaikutusten riskiä.
  • Älä jätä lääkärin määräämää kuuria kesken – lääke tehoaa vain, jos sitä käytetään oikein.
  • Osta lääkkeitä vain tarpeeseen ja pidä lääkekaapissa harkittu valikoima itsehoitolääkkeitä. Lääkkeitä ei kannata hankkia varmuuden vuoksi kuin poikkeustapauksissa. Suomessa on paljon apteekkeja, joten lääke on helppo hankkia, kun sitä tarvitaan.
  • Mikäli käytössäsi on paljon lääkkeitä, etkä ole varma niiden tarpeellisuudesta, kannattaa asia ottaa puheeksi lääkärin kanssa tai apteekissa. Monessa apteekissa on tarjolla lääkehoidon arviointipalvelu, jossa yhteistyössä lääkärin kanssa arvioidaan lääkehoitoa kokonaisuudessaan. Lääkityksen tarkistuspalvelussa puolestaan apteekin ammattilainen käy läpi käytössä olevat resepti- ja itsehoitolääkkeet, ja antaa ohjeet niiden oikeaan käyttöön. Molemmat palvelut ovat maksullisia.

Palauta lääkejäte apteekkiin

Poista ulkopakkaus ja reseptilääkkeen ohjelippu ja laita lääkkeet läpinäkyvään pussiin. Palauta nestemäiset lääkkeet alkuperäisessä pakkauksessaan erillisessä pussissa. Lääkejätepussi laitetaan apteekin asiakastilassa olevaan lääkejäteastiaan tai annetaan apteekin henkilökunnalle.

Palauta muista lääkejätteistä erillään jodia sisältävät lääkkeet alkuperäispakkauksissaan, elohopeakuumemittarit, sekä ruiskut ja neulat pakattuna läpäisemättömään muovipulloon tai muuhun tiiviiseen astiaan. Kysy apteekista, voiko asuinalueellasi insuliinineulat hävittää talousjätteen mukana läpäisemättömään astiaan pakattuna, vai tuleeko ne palauttaa apteekkiin.

Kiitos, että palautat käyttämättömäksi jääneet lääkkeet apteekkiin!