Influenssakausi alkanut – suojaa itsesi rokotteella!

TÄSTÄ LINKISTÄ VOIT TARKISTAA INFLUENSSAROKOTUSAJAT YLÄ-SAVON SOTEN ALUEELLA:

Influenssarokotteet Ylä-Savon Sotessa

 

Suurin osa kunnista aloittaa riskiryhmien influenssarokotukset marraskuun alkupuolella, niin myös Iisalmi

Influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti, siksi rokote täytyy ottaa joka vuosi. Rokotteen antaman suojan muodostumiseen menee noin kaksi viikkoa, joten se kannattaa ottaa hyvissä ajoin ennen influenssakauden alkua.

Maksuttomaan rokotukseen oikeutetut voivat käydä ottamassa rokotteen omassa terveyskeskuksessa tai neuvolassa. Riskiryhmiin tai lähipiiriin kuulumattomat voivat ostaa rokotteen apteekista lääkärin reseptillä ja käydä pistättämässä sen terveysasemalla. Rokotteen voi hakea myös yksityiseltä lääkäriasemalta.

Mikä on influenssa?

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus. Influenssaepidemioita esiintyy joka talvi, jolloin 5─15 % aikuisista ja 20–30 % lapsista sairastuu. Vanhuksilla ja pienillä lapsilla sekä tiettyjä pitkäaikaissairauksia sairastavilla influenssa saattaa johtaa jälkitauteihin kuten korvatulehdus, keuhkoputkentulehdus tai keuhkokuume.

Influenssaan sairastunut henkilö erittää virusta hengitysteihinsä ja voi tartuttaa taudin toiseen henkilöön joko pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa tai kosketustartuntana käsien välityksellä niistäessään.

Koska rokotteet eivät sisällä eläviä viruksia, ne eivät voi aiheuttaa influenssaa.

Influenssarokote

Influenssakaudella 2018 – 2019 kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään

  • VaxigripTetra -rokotetta kaikenikäisille 6 kuukauden iästä alkaen
  • Fluenz Tetra -nenäsumuterokotetta 24 kuukauden – 6 vuoden ikäisille

Influenssarokote antaa suojaa influenssaa ja sen jälkitauteja vastaan. Se ei suojaa flunssalta eli nuhakuumeelta.

Influenssaa voit torjua

Pese käsiä ahkeraan.

Vältä kasvojen koskettelua sormin, ettei virukset pääse hengityselimistön limakalvoille.

Yski poispäin muista ihmisistä kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan.

Kuitenkin rokottaminen on tehokkain keino suojautua influenssalta ja estää sen leviämistä.