Ulkoloiset

Punkki elää aluskasvillisuuden seassa ja tarttuu ohi kulkevaan koiraan tai kissaan yleensä kaulan tai pään alueelle. Ihoon päästyään punkki työntää imukärsän ihon sisään ja aloittaa veren imemisen ja tiivistää verta sylkemällä veren sisältämää nestettä takaisin koiran ihoon. Samalla nesteen mukana kulkeutuu punkin mahdollisesti sisältämiä viruksia ja bakteereita lemmikin elimistöön. Punkin puremaa ei huomaa, koska punkki erittää puremakohtaan puudutetta. Punkin tarttumista voi ennaltaehkäistä apteekista tai eläinlääkäriltä saatavilla ulkoloishäätövalmisteilla tai punkkipannalla. Osa valmisteista aiheuttaa punkin kuoleman sen tartuttua ihoon.

Punkki eli puutiainen (Ixodes ricinus) on lämpimien vuodenaikojen riesa ulkona liikkuvalle lemmikille. Huom! Kissoille saa käyttää ainoastaan kissoille tarkoitettuja loishäätölääkkeitä sillä koirien loishäätölääkkeet saattavat aiheuttaa kissoille vakavan myrkytyksen. Kissa kuitenkin huoltaa turkkiaan ahkerasti ja saattaa usein poistaa punkit itse.
Lemmikkiin tarttuneet punkit tulisi poistaa mahdollisimman nopeasti, sillä punkkien kantamat taudit leviävät isäntäeläimeen yleensä vasta useamman tunnin kiinnittymisajan jälkeen. Apteekeissa myydään punkkien poistoon sopivia välineitä.

Koirien ja kissojen yleisimpiä ulkoloisia ovat punkit eli puutiaiset, väiveet ja kirput.Ulkoloisten häätö on helppoa, sillä tarjolla on helposti iholle pipetillä annosteltavia paikallisvaleluliuoksia sekä sumutettavia valmisteita, joita lisätään vain muutaman viikon tai kuukauden välein.

Punkkitartuntojen ehkäisemiseksi kannattaa lemmikeillä käyttää loishäätövalmisteita keväästä syksyyn. Eläimen ihoon kiinnittyneet punkit irrotetaan parhaiten käyttämällä punkkipihtejä. Kissoilla ei esiinny täitä, mutta väive- ja kirpputartunnan hoitoon voidaan käyttää samaa liuosta (fiproniili). Koirilla voidaan käyttää fiproniilia tai permetriiniä sisältäviä valmisteita tai deltametriinipantaa. Täiden, väiveiden ja kirppujen häätöön ja tartunnan hoitoon voidaan koiralla käyttää fiproniilia tai permetriiniä suoraan iholle annosteltuna.

Koska täit tarttuvat koirasta toiseen, täitartunnasta kannattaa kertoa koiran ulkoilukavereille, jotta kaikki tartunnan saaneet tulisi hoidettua yhtä aikaa. Ihmiseen koiran täi ei tartu. Täi elää vain hetken koiran elimistön ulkopuolella. Täi ei selviä hengissä koiran elimistön ulkopuolella joten ympäristön erityistä käsittelyä ei tarvita.